Ako efektívne umyť okná na balkóne zvnútra i zvonku

Ako efektívne umyť okná na balkóne zvnútra i zvonku

Túžite po čistých balkónových oknách bez šmúh a nepríjemných fľakov, no neviete, kde začať? Poradíme vám, ako bezpečne a bez väčšej námahy vyčistiť a umyť okná na balkóne z vonkajšej aj vnútornej strany.

Sezóna jarného upratovania pomaly, ale isto klope na dvere a s ňou prichádza na rad tiež o niečo menej obľúbené umývanie okien. Ak chcete, aby boli vaše okná bez šmúh, tak by ste určite nemali podceňovať správnu starostlivosť a údržbu, a to ani v prípade vysokých, francúzskych okien či okien na balkóne. Čo budete potrebovať:

  • mäkké špongie,
  • handry z mikrovlákna aj bez vlákien,
  • papierové utierky alebo noviny,
  • dve väčšie nádoby na vodu,
  • gumové škrabky (ideálne s rukoväťou),
  • prípadne mop,
  • čistiace prípravky na umývanie okien,
  • menší rebrík alebo stoličku.

Kde začať?

Pre precízne umytie balkónových okien je potrebné umyť okná zvnútra i zvonku. Odporúčame ale najprv začať na vnútornej strane a postupne sa cez okná a rámy prepracovať až von. Vonkajšie znečistenie tak bude omnoho lepšie viditeľné, vďaka čomu nebudete musieť okná čistiť na dvakrát.

Hlavne bezpečne

Veľký pozor si dávajte predovšetkým pri umývaní balkónov na vyšších poschodiach. Namiesto rebríka radšej siahnite po pevnej stoličke alebo menšom stojane, pričom majte na pamäti, že vaše boky by mali byť vždy nanajvýš na úrovni zábradlia. To je dôležité v prípade straty rovnováhy. Taktiež zvoľte správnu obuv, v ktorej nehrozí riziko pošmyknutia sa a zabudnite aj na klzké vlnené ponožky.

Balkónové okná bez šmúh

Ako umyť posuvné či krídlové okná na balkóne

Výhodou posuvných balkónových okien je fakt, že ich môžete jednoducho vytiahnuť, vyčistiť a vrátiť na pôvodné miesto, čím sa celý proces výrazne urýchľuje. Podobne sú na tom tiež krídlové okná, ktoré stačí rozložiť, umyť plastové rámy, parapet, pánty, rukoväť, tesnenie a sklenený povrch a následne vytrieť do sucha za pomoci papierovej utierky.

Frekvencia čistenia

Okná by ste mali umývať aspoň dvakrát ročne v závislosti od miery zašpinenia. Ak sa však vaše balkónové okná nachádzajú pri ulici alebo ceste a sú denne vystavované smogu, prachu, dažďu, výfukovým plynom a iným nečistotám, bude potrebné ich čistiť oveľa častejšie, aby ste predišli väčšiemu znečisteniu a vzniku závažnejších škvŕn.

V prípade, že vám na umývanie balkónových okien nezostáva čas alebo by ste sa radšej obrátili na odborníkov, v Happy Cleaning vám radi pomôžeme. Poskytujeme komplexné umývanie okien, vďaka čomu si s ich čistením už viac nebudete musieť robiť starosti. Doprajte vašim oknám profesionálnu starostlivosť a zverte ich do rúk nášho upratovacieho personálu.