Ako umyť okná bez šmúh? Prečítajte si naše tipy a rady

Ako umyť okná bez šmúh? Prečítajte si naše tipy a rady

Trápite sa pri čistení okien a máte pocit, že nech sa snažíte akokoľvek, vždy vám na skle ostávajú viditeľné stopy po utieraní? Nechajte si poradiť od profesionálov a zistite, ako poľahky umývať okná bez šmúh. Umývanie okien patrí medzi tie menej obľúbené domáce práce. Ak k tomu ešte pridáme aj nekonečný boj so šmuhami pri ich leštení, niet sa čomu čudovať, že sa tejto činnosti väčšina z nás radšej vyhne alebo ju nechá na odborníkov. V prípade, že by ste si chceli čistenie okien uľahčiť, prinášame vám niekoľko tipov, ako jednoducho a lacno umyť okná bez šmúh.

Žiarivé okná vďaka octu či čpavku

Pri čistení okien nemusíte siahať po drahých čistiacich prostriedkoch. V mnohých prípadoch si vystačíte aj s tým, čo už máte doma. Pomocou bieleho octu zmiešaného s vodou v pomere 1:4 môžete napríklad šikovne odmastiť, vyčistiť a vyleštiť okná. Ocot je totiž netoxický, antibakteriálny, pôsobí protizápalovo a hravo si poradí i s plesňami a ďalšími nečistotami. Výbornou a mimoriadne efektívnou alternatívou octu je práve čpavok, ktorý by ste mali riediť s vodou v pomere 1:3. Nevonia síce najlepšie, no bez problémov vyčistí aj rámy okien a nepoddajné škvrny z cigaretového dymu.

Čistiaci prostriedok rieďte destilovanou vodou

Nech už sa rozhodnete pre akýkoľvek čistiaci prostriedok na umývanie okien, je dôležité, aby ste ho riedili destilovanou vodou, a to predovšetkým v prípade, že máte doma tvrdú vodu. Pri čistení by sa totiž mohla odpariť ešte pred tým, ako ju stihnete zotrieť a zanechať za sebou viditeľné stopy minerálov a vodný kameň. Na druhej strane, destilovaná voda neobsahuje vápnik, a preto je ideálnou voľbou na umývanie okien. Ako jej náhrada šikovne poslúži aj voda z filtračnej kanvice.

umyvanie-okien-bez-smuh

Vyskúšajte gumenú stierku

Kvalitná stierka s pevnou silikónovou čepeľou predstavuje skvelého pomocníka pri čistení okien. Práca s ňou je pritom celkom jednoduchá. Stačí, keď po umytí okien začnete stierať vodu horizontálnym pohybom od jedného rámu až k druhému, pričom každý ďalší ster začnite vždy aspoň o 2 cm vyššie. Na stierku by ste mali vyvíjať približne rovnaký tlak, aby vám na okne nezostali šmuhy. Po každom stere je potrebné stierku očistiť a vysušiť, ideálne papierovou utierkou alebo mikrovláknovou handričkou.

Pri leštení používajte papierové utierky alebo noviny

Na rozdiel od bežných utierok a handričiek na upratovanie majú papierové utierky a noviny veľkú výhodu v tom, že za sebou nezanechávajú žiadne chĺpky ani nitky. Skvelo absorbujú vodu, vďaka čomu budú vaše okná žiariť ako ešte nikdy predtým, a to úplne bez šmúh. Ak siahnete po novinách, zvýšte pozornosť pri umývaní rámov, aby neprišlo k ich zašpineniu atramentom.

Stavte na overené babské rady

Vedeli ste, že čisté okná bez šmúh dosiahnete tiež pomocou jarovej vody, aviváže, alkoholu, šampónu, citrónovej šťavy, sódy bikarbóny, prášku do pečiva, kuchynskej soli alebo dokonca vanilkového pudingu? Hoci to znie až priam neuveriteľne, tieto domáce čistiace prostriedky fungujú ako lacná alternatíva a vo svojej domácnosti ich nájde takmer každý. Navyše, váš domov príjemne rozvoňajú, sú netoxické a bezpečné pre vás i vašich najbližších. V rámci doplnkových upratovacích služieb poskytujeme v Happy Cleaning aj umývanie okien, žalúzií a fasád za pomoci ekologických čistiacich prostriedkov a profesionálnych prístrojov. Vaše okná a rámy efektívne vyčistíme a vyleštíme bez šmúh. Vy si tak budete môcť vychutnať pocit z krásne čistých a lesklých okien bez nečistôt a viditeľných stôp po utieraní.