Upratovanie a čistenie rodinných domov: Na čo by ste nemali zabudnúť

Upratovanie a čistenie rodinných domov: Na čo by ste nemali zabudnúť

Chystáte sa na upratovanie rodinného domu, no neviete, kde začať? Vďaka našim radám sa bude vaša domácnosť lesknúť čistotou a sviežosťou. Poradíme vám, ako rýchlo a efektívne upratať a na čo všetko treba myslieť pri upratovaní vonkajších priestorov.

Upratovanie rodinných domov zahŕňa veľmi podobné kroky ako upratovanie bytov. Rozdiel spočíva vo veľkosti interiéru a exteriéru, a preto vám čistenie a udržiavanie poriadku v dome väčšinou zaberie viac času. Existuje však niekoľko šikovných trikov, ktoré vám celý proces uľahčia.

Lepšie pravidelné ako nárazové upratovanie

Mohlo by sa zdať, že týždenné upratovanie je v porovnaní s generálnym upratovaním raz mesačne časovo náročnejšie. Opak je ale pravdou. Čím dlhšie čistenie odkladáte, tým náročnejšie pre vás bude.

Okrem utierania prachu, vysávania a umývania podláh totiž na zozname pribudnú zažraté nečistoty, usadeniny, vodný kameň či dokonca plesne, ktoré upratovanie nielenže výrazne skomplikujú, ale aj predĺžia. Vnútorné a vonkajšie priestory preto odporúčame postupne a pravidelne čistiť pre jednoduchšiu údržbu.

Na umývanie okien si vyhraďte viac dní

Rodinné domy majú zväčša oveľa väčší počet i rozlohu okien ako byty. Na ich čistenie odporúčame vymedziť hneď niekoľko dní a ísť zaradom podľa miestností. Či už máte vysoké okná, alebo si potrpíte na okná bez šmúh, na umývanie budete potrebovať viac času rovnako ako čistiacich prostriedkov.

Pred tým, ako začnete, sa preto uistite, že máte doma dostatok utierok a prostriedkov na umývanie. Vodu na čistenie pravidelne vymieňajte a taktiež nepoužívajte zašpinenú vodu z predošlého dňa, a to ani v prípade, ak podľa vás nie je veľmi špinavá.

Balkónové dvere a terasa

Pozornosť by ste mali venovať takisto balkónovým oknám a dverám z vnútornej i vonkajšej strany, predovšetkým ak sa balkón nachádza zo strany ulice a je dlhodobo vystavený prachu a smogu. Pri upratovaní terasy sa zamerajte na pozametanie lístia, utretie prachu z dostupných povrchov a vyčistenie prípadných nečistôt po hmyze a vtákoch. Nezabúdajte ani na steny, bočné svetlá a zábradlie balkónov, ktoré je potrebné čistiť špeciálnymi prostriedkami, aby ste predišli korózii či prípadnému odlupovaniu farby.

Ako vyčistiť okolie bazénov

Pokiaľ máte na dvore bazén, je dôležité, aby ste si okrem čistoty vody dali záležať aj na jeho okolí. Práve z neho sa totiž môžu prenášať škodlivé baktérie do bazéna v dôsledku čoho následne prichádza ku kontaminácii a k znečisteniu samotnej vody. Zamerajte sa na odstránenie naviatej vegetácie a nečistôt po hmyze, vtákoch, prípadne domácich miláčikoch z kamenných dlažieb, dlaždíc a drevených terás za pomoci profesionálnych čistiacich prostriedkov a čističa. Okolie bazéna tak bude nielen lepšie vyzerať, ale bude zároveň bezpečnejšie a hygienickejšie pre vás i vašich najbližších.

Nezabúdajte na garáž

Garážovým priestorom sa zvyčajne nevenuje toľko pozornosti, ako by sa malo. Pri ich upratovaní bude pravdepodobne potrebné postupovať o niečo razantnejšie. Ak je to možné, odporúčame najprv vypratať celú garáž a vyniesť z nej všetky predmety a nábytok.

Následne prehodnoťte, ktoré veci si chcete nechať, vyhodiť, darovať alebo predať. Potom priestory precízne vyčistite za pomoci čistiacich prostriedkov, poutierajte prach, pavučiny a umyte podlahy. Predmety, ktoré ste sa rozhodli ponechať, preorganizujte podľa kategórií a vráťte ich do garáže. V budúcnosti tak potrebné veci jednoduchšie nájdete a budete v nich mať väčší poriadok.

S upratovaním a čistením rodinných domov vám môže pomôcť aj pani na upratovanie domácnosti či profesionálna upratovacia služba. V Happy Cleaning sa s radosťou postaráme o detailné a komplexné vyčistenie vašich priestorov a upratanie domácnosti pomocou profesionálnej výbavy a bezpečných a ekologických čistiacich prostriedkov.

Zdroje:

https://www.rovelle.sk/cistenie-bazenov.html

https://www.tvojeharmony.sk/tips/ako-si-poradit-s-upratovanim-garaze-mame-pre-vas-jednoduchy-navod/