Čo všetko spadá pod upratovanie bytu

Čo všetko spadá pod upratovanie bytu

Upratovanie bytu pozostáva hneď z niekoľkých etáp a zahŕňa viacero rôznorodých činností. V prípade, že sa chystáte na generálne upratanie alebo len chcete navrátiť do vašej domácnosti trochu poriadku, prezradíme vám, na čo všetko by ste pri čistení nemali zabúdať.

Istú skúsenosť s upratovaním bytu má drvivá väčšina populácie. Viete však, čo všetko, ako a prečo čistiť? Je nepravdepodobné, že drhnutím každého kúta vášho bytu strávite každý víkend, no existuje niekoľko oblastí, na ktorých by ste si mali dať záležať, ak chcete, aby bol váš byt čistý, zdravý a aby vám nábytok vydržal čo možno najdlhšie. Upratovanie domácnosti je pravidelná činnosť.

Bez čistej kuchyne to nepôjde

Kuchyňa predstavuje miesto, kde skladujete potraviny a pripravujete jedlo pre vás a vašich najbližších. Preto by ste rozhodne nemali podceniť upratovanie týchto priestorov. Pravidelne kontrolujte stav a minimálnu trvanlivosť vašich potravín. Upratovanie bytu je ideálne kedy to robiť. Odporúčame vyhadzovať biologický odpad i kôš, aby ste predišli nepríjemnému zápachu a tvorbe plesní.


Pri upratovaní sa sústreďte na utretie prachu z poličiek, nádob a dostupných povrchov, odstránenie mastnôt a nečistôt z drezu, linky, kuchynských skriniek a zásuviek, mikrovlnej rúry či sporáku. Nezabúdajte ani na čistenie chladničky, mrazničky a rúry pomocou profesionálnych a bezpečných čistiacich prostriedkov alebo overených tipov od starých mám.

Ako udržať poriadok v kúpeľni?

Čistenie kúpeľne je mimoriadne dôležité z hľadiska vášho zdravia. Tieto priestory sú príznačné svojou vlhkosťou a náchylné na tvorbu plesní a rôznych baktérií. Preto nezabúdajte nielen na pravidelné vetranie, ale aj komplexné upratovanie pomocou čistiacich prostriedkov zameraných na odolné nečistoty, vodný kameň a plesne.

Ako efektívne upratať byt

 V rámci upratovania kúpeľne môžeme spomenúť tiež pranie a žehlenie bielizne. Hoci tieto činnosti nepatria medzi najobľúbenejšie domáce práce, sú nevyhnutné pre zachovanie poriadku v kúpeľni. Základom čistej bielizne je správne uskladňovanie oblečenia i stav samotnej práčky, ktorú je potrebné takisto pravidelne vyčistiť od zanesených nečistôt.

Pohodlný a zdravý spánok

Okrem utierania prachu zo všetkých povrchov venujte pri upratovaní spálne pozornosť aj vašim matracom a vankúšom. Pravidelné čistenie matraca 2 až 3-krát do mesiaca zabraňuje výskytu prachu, roztočov, baktérií, vlhkosti a alergénov a vy si tak budete môcť vychutnať zdravý a ničím nerušený spánok v čistej posteli.

Tepovanie nábytku a kobercov

Či už ide o tepovanie koženého nábytku, sedačiek alebo kobercov, malo by byť vykonávané na pravidelnej báze a za pomoci kvalitných čistiacich prostriedkov a výbavy. Vďaka precíznemu čisteniu totiž možno navrátiť pôvodný vzhľad a farbu nábytku a zároveň výrazne predĺžiť jeho životnosť. Samozrejme, vždy môžete tepovanie prenechať na odborníkov, ktorí zabezpečujú profesionálne tepovacie služby.

Nezabúdajte ani na vonkajšie priestory a okná

Ak je súčasťou vášho bytu balkón alebo menšia terasa, dbajte na to, aby sa pri upratovaní dostalo pozornosti aj týmto priestorom. Vonkajšie priestory je potrebné pozametať a dôkladne poumývať, pričom výnimkou by nemali byť steny, bočné svetlá či zábradlie balkónov. Na vašom zozname by nemalo chýbať ani umývanie okien. Viete, ako na okná bez šmúh či ako efektívne umyť okná na balkóne? S niekoľkými šikovnými radami to hravo zvládne každý.

Pokiaľ však nemáte na pravidelné upratovanie v byte čas, ale túžite po čistých priestoroch, obráťte sa na profesionálny upratovací servis Happy Cleaning. O všetko sa postaráme za vás a vy si tak budete môcť vychutnať pocit z čistého a organizovaného domova bez toho, aby ste museli čo i len pohnúť prstom.