Upratovanie bytu: Kde začať a čo budete potrebovať

Upratovanie bytu: Kde začať a čo budete potrebovať

Máte v pláne veľké upratanie bytu po renovácii, sťahovaní alebo sezónne upratovanie, ku ktorému sa odhodlávate už dlhšiu dobu? Poradíme vám, kde by ste mali začať aj to, aké upratovacie prostriedky a vybavenie sa vám určite zídu.

Upratovanie domácnosti môže byť po väčších zmenách stresujúce. Človek nevie, čo skôr spraviť, ktoré čistiace prostriedky kúpiť ani to, kde vlastne začať. Na upratanie bytov sme odborníci, a preto vám prinášame zopár tipov, ako efektívne a jednoducho upratať vašu domácnosť bez väčšej námahy. Potrebovať budete určite:

  • špongie, handričky a papierové alebo bavlnené utierky,
  • čistiaci prostriedok na riad, toalety a kúpeľne,
  • špeciálny prostriedok na drevené podlahy a dlaždice,
  • sódu bikarbónu, citrón, ocot a soľ,
  • vysávač a mop.

Zbavte sa vecí, ktoré vám už neslúžia

Vaším prvým krokom by mala byť eliminácia starých, nepotrebných a nefunkčných vecí, ktoré vám v byte zbytočne zaberajú miesto. Byt má totiž oveľa menej úložného priestoru ako napríklad dom, a preto je dôležité, aby ste v ňom mali iba to, čo skutočne potrebujete a využívate. Veci si môžete odložiť do pivnice alebo garáže, ak nimi disponujete a uvoľniť tak priestor novým predmetom.

Všetko musí mať svoje miesto

Nikdy neviete nájsť to, čo práve hľadáte? Aby ste sa vyhli nekonečnému prekladaniu a kupovaniu vecí, ktoré už doma máte, no ani za nič si neviete spomenúť, kde presne, dajte predmetom rád. Čistiace prostriedky skladujte na jednom mieste, knihy majte na druhom, kozmetiku na treťom a tak ďalej. Nielenže budete mať v byte poriadok, ale dané veci v prípade potreby aj oveľa ľahšie a rýchlejšie nájdete.

Prostriedky na upratovanie bytu

Stavte na pravidelné utieranie prachu

Vďaka pravidelnému utieraniu povrchov vo vašom byte predídete mnohým ťažkostiam, ktoré by ste neskôr mohli mať pri čistení zažratých škvŕn. Raz týždenne si tak spravte čas a prejdite vlhkou handričkou všetok nábytok, parapety, dvere, kľučky, poličky, radiátory a predmety v domácnosti. Váš byt bude nielen na prvý pohľad čistejší, ale zároveň sa aj zbavíte nepríjemných prachových častíc, ktoré spôsobujú problémy najmä alergikom a astmatikom.

Čistá kuchyňa je základom domova

Či už varíte pre viacerých alebo iba pre seba, určite nám dáte za pravdu, keď povieme, že čistá kuchyňa by mala byť základom každej domácnosti. Skladujete v nej totiž potraviny a pripravujete jedlo, takže by ste mali v kuchyni bezpochyby udržiavať poriadok a pravidelne ju upratovať. Aspoň raz týždenne vyčistite umývadlo, batériu a varnú dosku, poutierajte prach a mastnoty zo zásuviek, stien a z poličiek a skontrolujte stav potravín v chladničke.

Pokiaľ sa niečo pokazilo, tak to bezodkladne vyhoďte. Ak zbadáte, že určité potraviny sa nebezpečne blížia k dátume expirácie, pripíšte ich na nákupný zoznam. Nezabudnite ani na čistenie samotnej chladničky pomocou roztoku octu a vody, prípadne čistiaceho prostriedku na riad a vody.

Ako na plesne v kúpeľni

Kúpeľne sú veľmi náchylné na plesne, čo nielenže negatívne vplýva na vaše zdravie, ale taktiež spôsobuje nepríjemný zápach. Je však dôležité, aby ste na upratovanie kúpeľne používali vhodné a bezpečné čistiace prostriedky. Ideálne sú špeciálne antifungicídne prípravky, ktoré vaše škáry zbavia nepoddajných plesní a pachu.

Čo potrebujem na upratovanie bytu

Nepodceňujte hĺbkové čistenie vašich textílií

Pri upratovaní nezabúdajte ani na čalúnený nábytok, koberce či dekoračné vankúše. Pri pravidelnom upratovaní si vystačíte s ich vyprášením a dôkladným povysávaním. Raz alebo dvakrát ročne je ale potrebné venovať vašim textíliám v byte trochu viac pozornosti. Menšie predmety môžete vyprať a väčšie zas vytepovať, pričom rozlišujeme suché a mokré čistenie.

Suché čistenie sa realizuje za pomoci špeciálneho prášku, ktorý vysypete na koberec alebo čalúnený nábytok a necháte absorbovať. Takto sa môžete šikovne zbaviť roztočov, plesní či nepríjemných škvŕn. Na druhej strane, mokré čistenie je oveľa intenzívnejšie a zbaví vás až 99 % nečistôt. V byte tak budete mať nielen oveľa menej prachu, ale vaše textílie navyše naberú nový nádych a budú voňať čistotou. V Happy Cleaning poskytujeme aj profesionálne tepovacie služby, takže s tepovaním vám veľmi radi pomôžeme.

Pozor na kožené sedačky

Kožený nábytok a sedacie súpravy si vyžadujú špeciálnu starostlivosť, aby vám vydržali čo najdlhšie. Sedačky preto neumývajte vlhčenou handričkou, iba výhradne suchou handrou. Voda im totiž neprospieva, a preto skúste na zašpinené miesta použiť skôr prírodné mydlo alebo prípravok na čistenie kože. Raz do roka by ste taktiež mali vášmu koženému nábytku dopriať ošetrenie a impregnáciu špeciálnymi prípravkami, ktoré sú šetrné ku koži.

Okná umývajte postupne

Umývanie okien môže zabrať množstvo času, najmä ak chcete mať okná bez šmúh. Nenechajte sa však odradiť a túto činnosť si rozložte na viacero dní. Najprv kompletne umyte jedno okno aj spolu s rámom, so žalúziami, sklom a s parapetnou doskou a až potom sa presuňte na ďalšie. Budete tak mať lepší prehľad o tom, ktoré okná sú už čisté a hlavne ich umyjete ešte pred tým, ako by sa mohli ďalej zašpiniť.

Hoci sa to nezdá, upratovanie bytu vie byť skutočne časovo náročné a nie každý si môže dovoliť stráviť každý víkend jeho čistením. V prípade, že na pravidelné upratanie nemáte čas, obráťte sa na profesionálov. V Happy Cleaning zabezpečujeme jednorazové i pravidelné upratovanie bytu i upratanie bytov po prestavbe a renovácii. Objednajte si naše upratovacie služby a užívajte si čistý domov bez ďalšej námahy.