Ako správne čistiť kožené sedačky a sedacie súpravy

Ako správne čistiť kožené sedačky a sedacie súpravy

Máte doma kožené sedacie súpravy, no neviete si dať rady s ich čistením? Prezradíme vám, ako poľahky vyčistiť koženú sedačku tak, aby ste predĺžili jej životnosť a zachovali pôvodný vzhľad čo možno najdlhšie.

Pri čistení kožených sedacích súprav je najdôležitejšia vaša prvotná reakcia a prostriedky, ktoré použijete. Okrem toho však netreba zabúdať ani na jej pravidelnú starostlivosť. Ako postupovať a čo by ste rozhodne nemali robiť sa dozviete v článku.

Základom je prevencia a vhodné umiestnenie nábytku

Jedným z faktorov, ktoré môžu negatívne vplývať na stav koženej sedacej súpravy sú teplo a priame a predovšetkým dlhodobé slnečné žiarenie. Sedačka by mala byť vzdialená od zdroja tepla minimálne pol metra a určite by na ňu nemalo svietiť slnko. V oboch prípadoch by totiž mohlo prísť k poškodeniu jej povrchu, pričom pravidelným vystavovaním týmto faktorom by bola starostlivosť o koženú sedaciu súpravu v budúcnosti o to náročnejšia.

Rozhodujúce sú prvé minúty

Ak ste na sedačku vyliali nejakú tekutinu, položte na obliate miesto suchú handru. Vyhnite sa rozotieraniu škvrny aj silnému pritláčaniu handričky na postihnuté miesto, aby ste tekutinu nezatlačili hlbšie a neporušili ochrannú vrstvu kože. Taktiež zabudnite na agresívne chemikálie a namiesto toho siahnite po špeciálnych prostriedkoch určených na čistenie koženého nábytku.

Všetkého veľa škodí a inak tomu nie je ani v prípade umývania koženej sedačky pomocou vody. Na čistenie používajte iba minimálne množstvo. Koža totiž patrí medzi savé materiály a nadmerné užívanie vody by mohlo viesť k jej popraskaniu a poškodeniu.

Čistenie kožených sedačiek

Dlhšia životnosť vďaka pravidelnej údržbe

Ako sme už vyššie spomenuli, pravidelná starostlivosť o kožené sedacie súpravy dokáže obnoviť ich prirodzený vzhľad a lesk a zároveň zabezpečí, že sa budete môcť tešiť z krásnej sedačky ešte mnoho ďalších rokov.

Pokiaľ ide o bežnú údržbu, sedačky by ste mali čistiť suchou, prípadne vlhkou handrou z mikrovlákna alebo jemnou kefou, za pomoci ktorých z povrchu odstránite prach a menšie nečistoty. Koža si však vyžaduje aj špeciálnu starostlivosť aspoň raz za pol roka, a to v závislosti od toho, ako často sedaciu súpravu používate, od miery zašpinenia, farby a veku samotnej sedačky.

Impregnovať alebo neimpregnovať?

Predĺžiť životnosť vašich kožených sedacích súprav možno tiež vďaka impregnácii kože. Ide o dôkladné ošetrenie špeciálnym prípravkom, ktoré navráti sedačke farbu, dodá lesk, mladistvý vzhľad, odolnosť a zároveň aj potrebnú ochranu pred vlhkosťou a nepríjemnými škvrnami.

Impregnáciu aplikujte na celý povrch sedačky za pomoci utierky z mikrovlákna a nechajte ju pôsobiť niekoľko hodín. Je dôležité, aby ste počas tejto doby na sedacej súprave nesedeli ani sa kože nedotýkali. Po zaschnutí zotrite prípadný prebytok pomocou suchej handry z mikrovlákna.

V prípade, že by ste starostlivosť o vašu koženú sedačku radšej prenechali na odborníkov, obráťte sa na nás. V Happy Cleaning poskytujeme profesionálnu službu čistenia koženého nábytku, v rámci ktorej venujeme pozornosť ochrane, revitalizácii a vylepšeniu pôvodnej krásy a štruktúry vašej kože.