Tipy na tepovanie kobercov a sedačiek

Tipy na tepovanie kobercov a sedačiek

Hľadáte spoľahlivý spôsob, ako bezpečne vyčistiť vaše koberce a sedacie súpravy tak, aby ste predišli zbytočnému opotrebovaniu a zároveň zachovali ich farbu a ďalšie vlastnosti? V článku vám poradíme, ako na to.

Pravidelnou údržbou a šetrnou starostlivosťou môžete koberce i sedačky hĺbkovo vyčistiť, navrátiť do ich pôvodného stavu a zaistiť tak čo najdlhšiu životnosť vašich súprav. Či už sa rozhodnete pre profesionálne tepovacie služby, alebo koberce a sedačky vyčistíte vo vlastnej réžii, prinášame vám zopár trikov a rád, na ktoré by ste pri tepovaní určite nemali zabúdať.

Tradičné vysávanie nestačí

Vysávaním kobercov a sedačiek sa síce zbavíte menších povrchových nečistôt, no pre naozaj hĺbkové vyčistenie od alergénov, prachových častíc, zvieracích chlpov či nepríjemných škvŕn a nežiaducich pachov je potrebné siahnuť po kvalitných čistiacich prostriedkoch a profesionálnom tepovači.

To platí predovšetkým pri sedacích súpravách, kedy je povrch nutné čo najrýchlejšie vytepovať prístrojom a nečistiť vyliate tekutiny ručne bez odsávania. Takéto čistenie za pomoci hubky či handričky by totiž mohlo spôsobiť ešte väčšiu ujmu na povrchu sedačky v dôsledku trenia a následného vyšúchania vlákien.

Odložte si všetky návody

Každý kus nábytku má svoju špecifickú starostlivosť, ktorú by ste pri čistení rozhodne mali brať do úvahy. Okrem technických parametrov sa v návode dozviete aj presné informácie o tom, ako danú tkaninu vyčistiť tak, aby počas údržby neprišlo k jej poškodeniu alebo znehodnoteniu. Všetky koberce rovnako ako aj sedacie súpravy majú rozdielne vlastnosti a špecifikácie, a preto k nim treba odlišne pristupovať i pri čistení.

Hĺbkové tepovanie kobercov a sedačiek

Suché verzus mokré čistenie

Rozlišujeme dva druhy čistenia, a to suché a mokré. Pri suchom čistení je potrebné povrch koberca či sedačky precízne povysávať a potom naň nasypať prášok na suché čistenie. Ten môžete taktiež jemne vpracovať do samotných vlákien pomocou ručnej kefy alebo vysávača s rotačnou kefou. Prášok nechajte pôsobiť a následne ho povysávajte spolu s naviazanými nečistotami.

V prípade mokrého čistenia viditeľných a hlboko zažratých škvŕn je nutné povrch najprv povysávať od drobných nečistôt. Potom špongiou jemne vmasírujte špeciálny prípravok na mokré čistenie (napr. aktívna pena) do koberca alebo sedacej súpravy a po jeho zaschnutí povrch opäť povysávajte.

Overené triky na rýchle vyčistenie

Vylialo sa vám na koberec červené víno alebo vám sedačku zamastili deti? Niekedy najlepšie fungujú odskúšané rady našich starých mám. Škvrny od červeného vína napríklad vyčistíte so soľou, na mastné fľaky môžete použiť jedlú sódu a žuvačky dostanete z vlákien za pomoci ľadu. Penou na holenie zas možno odstrániť staršie škvrny a rovnako dobre vám poslúži tiež šampón na vlasy.

Ako často tepovať?

Pokiaľ ide o frekvenciu tepovania, mokré čistenie kobercov, ako aj sedačiek by malo byť vykonávané aspoň 2x do roka, pričom v prípade domácností s alergikmi, astmatikmi, malými deťmi či domácimi miláčikmi by sa malo realizovať ešte častejšie. V komerčných priestoroch sa zas hĺbkové čistenie kobercov odporúča kvôli vyššej miere používania a väčšej záťaži aj 3x ročne. Nezabúdajte však na to, že koberce a sedacie súpravy je po čistení potrebné nechať poriadne vyschnúť, aby ste predišli ich zvlneniu a vzniku plesní.

Doprajte vašim kobercom a sedačkám nový nádych a zbavte ich nečistôt a nepríjemných pachov i škvŕn pomocou tepovania. V Happy Cleaning sa postaráme o hĺbkové vyčistenie vášho nábytku a koberce, ako aj sedacie súpravy vrátime do pôvodného stavu bez ďalšieho poškodenia.